Klaus Iohannis Klaus Iohannis și-a anunțat demisia din funcția de președinte al României, care va intra în vigoare începând cu 12 februarie. Într-o scurtă conferință de presă, el a declarat: „Pentru a scuti România și pe cetățenii români de această criză, de această evoluție inutilă și negativă, demisionez din funcția de președinte al României. Voi pleca din funcție pe 12 februarie. Dumnezeu să binecuvânteze România!”

Deși Klaus Iohannis a susținut în decembrie că nu va demisiona, referindu-se la prevederile Constituției, în ultimele zile au circulat zvonuri despre această posibilitate. Acum, decizia sa a fost confirmată oficial.

Ce se întâmplă după demisia lui Iohannis?

Conform Constituției, atunci când funcția de președinte devine vacantă – fie prin demisie, demitere sau deces – interimatul este asigurat de președintele Senatului sau de cel al Camerei Deputaților (articolul 98, alineatul 1). În acest caz, Ilie Bolojan, președintele Senatului, va prelua interimatul.

După ce funcția de președinte devine vacantă, Executivul este obligat să organizeze alegeri pentru un nou șef de stat în termen de 3 luni (articolul 97 din Constituție).

Care sunt atribuțiile președintelui interimar?

Președintele interimar preia toate atribuțiile constituționale ale președintelui până la alegerea unui nou șef de stat. Printre acestea se numără:

  • Reprezentarea statului român pe plan intern și internațional;
  • Promulgarea legilor și cererea de reexaminare a acestora;
  • Sesizarea Curții Constituționale privind constituționalitatea legilor;
  • Numirea și revocarea miniștrilor, la propunerea prim-ministrului;
  • Îndeplinirea funcției de comandant suprem al forțelor armate.

Cu toate acestea, președintele interimar nu are dreptul să dizolve Parlamentul, să inițieze un referendum sau să adreseze mesaje Parlamentului.

Alegerile prezidențiale: Când și cine candidează?

Alegerile prezidențiale sunt programate pentru 4 și 18 mai 2025, iar termenul limită pentru depunerea candidaturilor este 15 martie 2025. Până în prezent, mai oameni politici și-au anunțat intenția de a candida, printre care Nicușor Dan, Elena Lasconi, Victor Ponta și Diana Șoșoacă.

Demisia lui Iohannis deschide un nou capitol în politica românească, iar interimatul lui Ilie Bolojan va asigura continuitatea statului până la alegerea unui nou președinte.