WhatsApp, platforma de mesagerie deținută de Meta, a declarat că a detectat o tentativă de spionare a aproximativ 90 de utilizatori ai serviciului său, printre care jurnaliști și membri ai societății civile. Compania a acuzat firma israeliană Paragon Solutions ca fiind responsabilă pentru acest atac și a făcut o plângere.
Într-un comunicat, WhatsApp a subliniat că „va continua să protejeze capacitatea oamenilor de a comunica în mod privat”. Paragon Solutions nu a comentat momentan acuzațiile.
Un reprezentant al WhatsApp a declarat pentru Reuters că atacul a vizat un număr nedeterminat de persoane fără a oferi detalii despre identitatea sau locația acestora. WhatsApp a reușit să întrerupă încercarea de spionare și a îndrumat victimele către Citizen Lab, o companie canadiană de monitorizare a internetului.
Reprezentantul WhatsApp a refuzat să dezvăluie cum a stabilit că Paragon este responsabil pentru atac, dar a menționat că autoritățile și partenerii din industrie au fost informați. FBI nu a comentat acest incident.
John Scott-Railton, cercetător la Citizen Lab, spune că descoperirea spyware-ului Paragon care vizează utilizatorii WhatsApp „este o amintire că spyware-ul continuă să se răspândească și, pe măsură ce se întâmplă acest lucru, continuăm să vedem modele familiare de utilizare problematică”.
Această situație evidențiază din nou riscurile la care sunt expuși jurnaliștii și activiștii din societatea civilă în contextul utilizării unor instrumente de spionare sofisticate. WhatsApp a reiterat angajamentul său de a proteja confidențialitatea utilizatorilor săi și de a combate astfel de amenințări.