Traian Basescu Fostul președinte Traian Băsescu a condamnat ferm decizia lui Klaus Iohannis de a demisiona, descriind-o ca fiind „un act de lașitate”. Băsescu a subliniat că șeful statului are obligația constituțională de a-și finaliza mandatul până la capăt.

„Este un act de lașitate. Președintele are obligația de a-și duce mandatul până la final. Cei care interpretează greșit Constituția, susținând că mandatul ar trebui să se încheie după cinci ani, nu citesc corect legea fundamentală. Articolul 83, alineatul 1 prevede că mandatul președintelui României este de cinci ani, începând de la data depunerii jurământului. Totuși, alineatul 2 specifică clar că președintele își exercită mandatul până la depunerea jurământului de către noul președinte ales”, a explicat Băsescu într-o intervenție telefonică la TVR Info.

„Președintele nostru nu a reușit să facă față presiunilor unei grupări care dorește restaurație în România și a ales să demisioneze. Cel mai ușor lucru este să renunți”, a adăugat acesta.

Băsescu și-a exprimat îngrijorarea cu privire la viitorul României, având în vedere contextul geopolitic tensionat și lipsa de credibilitate a unui președinte interimar în astfel de circumstanțe.

„Ce se va întâmpla cu România în următoarele două luni, într-un moment în care Europa, NATO și situația de securitate regională trec prin transformări majore? Cum poate un președinte interimar să facă față acestor provocări? Cu ce credibilitate și autoritate va putea lua decizii pentru statul român și pentru poporul român, în discuții care vor defini viitorul țării și al lumii democratice?”, s-a întrebat retoric fostul șef de stat.

Băsescu a mai afirmat că Iohannis a cedat presiunilor unei „grupări” care urmărește o „restaurație” în România, referindu-se la „penali care dețin televiziuni de știri” și la anumiți analiști și realizatori media.

Klaus Iohannis și-a anunțat demisia din funcția de președinte, care va intra în vigoare începând de miercuri, 12 februarie. El a motivat această decizie prin dorința de a scuti România de o criză, deoarece Parlamentul se pregătea să voteze suspendarea sa din funcție. Iohannis a descris acest demers ca fiind nefondat și dăunător.

Anunțul a venit la scurt timp după ce Parlamentul a inițiat procedura de suspendare a președintelui, toate partidele votând pentru aprobarea demarării acestei proceduri și convocarea unei ședințe plenare pentru a vota suspendarea acestuia.

„Pentru a scuti România și cetățenii de această criză, de această evoluție inutilă și negativă, demisionez din funcția de președinte al României”, a declarat Iohannis.

Klaus Iohannis este primul președinte din istoria României care și-a dat demisia din funcție.