Carnea care face rău creierului! Tu o mănânci? Care e alternativa mai sănătoasă

Scăderea consumului de carne roșie procesată ar putea avea multe beneficii asupra inimii și a sănătății cognitive pe termen lung, conform cercetătorilor.

Bacon și hot-dog...

Potrivit unui studiu publicat recent în revista Neurology, persoanele care au consumat carne roșie procesată, respectiv bacon sau hot-dog, au avut cu 13% mai multe șanse de a face demență, față de cei care au consumat o porție nesemnificativă, scrie CNN.

De asemenea, cercetătorii au constatat faptul că o porție zilnică suplimentară de carne roșie procesată în medie a fost corelată cu o accelerare de 1,6 ani a îmbătrânirii creierului.

Metodele de studiu sunt observaționale, fapt care înseamnă că cercetătorii nu pot zice cu certitudine dacă alimentele procesate, în situația de față carnea procesată, duce la demența, ci doar că este o asociere între cele două.

Investigațiile vor continua, a zis unul dintre autorii studiului, dr. Daniel Wang, profesor asistent în cadrul departamentului de nutriție de la Harvard T.H. Chan School of Public Health.

„Studiile pe termen lung sunt esențiale pentru investigarea unor afecțiuni precum demența, care se poate dezvolta pe parcursul deceniilor. Continuăm să punem cap la cap aceaste informații pentru a înțelege mecanismele care cauzează demența și declinul cognitiv”, a spus Wang într-un comunicat de presă.

De ce vă afectează creierul

Legătura dintre carnea roșie și sănătatea cognitivă nu a fost studiată în detaliu, dar cercetătorii au găsit asocieri, legături cu multe alte efecte asupra sănătății, respectiv bolile cardiometabolice, cancerele și moartea prematură, susține dr. Mingyang Song, profesor de nutriție la Harvard T.H. Chan School.

„În special, carnea roșie procesată prezintă cea mai puternică asociere datorită conținutului său ridicat de sare și aditivi nocivi utilizați pentru procesare. De asemenea, produce inflamație și tulburări metabolice (de exemplu, rezistența la insulină)”, a mai zis profesorul.

Câți oameni au fost implicați în cercetare

Pentru acest studiu, cercetătorii au analizat date de la peste 133.000 de oameni cu o vârstă medie de 49 de ani. Datele au inclus informații detaliate cu privire la sănătate. Persoanele au fost intervievate pe o perioadă lungă de timp. S-au avut în vedere dietele participanților, și au fost actualizate la fiecare doi până la patru ani.

Mai mult de 11.000 de participanți la studiu au fost diagnosticați cu demență într-un interval de 43 de ani.

„Există teorii cu privire la motivul pentru care carnea roșie ar putea reprezenta un risc deosebit pentru sănătatea cognitivă. Are o cantitate mare de grăsimi saturate și produce un compus organic legat de bolile cardiovasculare, iar cele două împreună pot afecta sistemul nervos, ceea ce agravează declinul cognitiv”, a spus dr. Song.

De asemenea, carnea roșie procesată are niveluri mai ridicate de substanțe precum nitriții, compușii N-nitroso și sodiul, ce prezintă riscuri suplimentare pentru declinul cognitiv, a menționat autorul principal al studiului, Yuhan Li, asistent de cercetare în cadrul Channing Division of Network Medicine de la Brigham and Women's Hospital din Boston.

Nitriții sunt ingrediente toxice adesea folosite în prepararea cărnii. Au fost asociați cu probleme de sănătate, iar compușii N-nitroso se găsesc, totodată, în carnea conservată și au fost asociați cu cancerul.

Limitarea consumului de carne roșie. Care e alternativa

Înlocuirea cărnii roșii cu surse de proteine vegetale, precum ar fi nucile și leguminoasele, a fost asociată cu un risc cu 19% mai scăzut de demență și cu 1,37 ani mai puțin de îmbătrânire cognitivă, potrivit studiului.