IA și cancerul de sân. Descoperirea care revoluționează diagnosticarea acestui tip de cancer des întâlnit la femei

Inteligenţa artificială (IA) poate identifica femeile cu risc major de cancer de sân cu câţiva ani înainte de a fi diagnosticate, a anunțat marţi Institutul Norvegian de Sănătate Publică (FHI), transmite AFP.

Cinci oameni de știință de la FHI şi de la universităţi din Washington şi California au utilizat un algoritm IA disponibil comercial cu scopul de a analiza retrospectiv mamografiile de la 116.495 de femei ce au luat parte la un program de screening în Norvegia între anii 2004 şi 2018.

Câte femei au dezvoltat cancer de sân

Dintre acestea, 1.607 de femei au dezvoltat cancer de sân. Cu ajutorul unui sistem de evaluare a riscurilor făcut începând de la mamografii, algoritmul a putut să prezică un risc major de cancer de sân şi chiar a determinat ce sân era expus riscului, cu patru până la şase ani înainte de diagnostic.

Ce s-a descoperit

"Am descoperit ca sânul care a dezvoltat un cancer a avut un scor IA de aproximativ de două ori mai mare decât celălalt sân", a declarat Solveig Hofvind, manager de proiect şi directoare a programului de screening, conform unui comunicat de presă.

Ce mai arată studiul

"Studiul arată că algoritmii IA deja disponibili pe piaţă pot fi utilizaţi pentru a dezvolta programe de screening mai personalizate", a mai zis Solveig Hofvind.

Beneficiile folosirii inteligenţei artificiale ar fi îmbunătăţirea detectării precoce, scăderea costurilor şi vizarea populaţiilor expuse riscului, estimează FHI.

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), 670.000 de femei au murit în anul 2022 din cauza cancerului de sân, cea mai frecventă formă de cancer la femei, în marea majoritate a statelor.

Cine a publicat studiul

Studiul a fost publicat în luna octombrie 2024 de reţeaua JAMA (Journal of the American Medical Association), ce publică un set de prestigioase reviste medicale şi ştiinţifice americane.

De asemenea, programul norvegian de screening a lansat un alt studiu în 2024, cu participarea a 140.000 de femei cu scopul de a determina dacă IA poate fi la fel de eficientă ori mai bună decât radiologii în diagnosticarea cancerului.