Decizie CCR Călin Georgescu. Protest la Curtea Constituțională

Cei nouă judecători de la CCR au început marţi dezbaterile pe contestaţia depusă de Călin Georgescu, după ce Biroul Electoral Central i-a invalidat candidatura la alegerile prezidenţiale din luna mai 2025.

Judecătorii de la Curtea Constituțională au analizat alte 11 contestaţii depuse de diverse persoane contra deciziei BEC cu privire la Călin Georgescu.

Totodată, trei persoane au contestat decizia BEC prin care a fost validată candidatura lui Nicuşor Dan la alegerile prezidenţiale 2025.

Între timp, pe o latură a Palatului Parlamentului, unde îşi are sediul CCR, s-au strâns susţinători ai lui Călin Georgescu, în zonă fiind instalat un mega sistem de securitate al Jandarmeriei.

De asemenea, a fost întărită paza şi în interior, fiind postaţi jandarmi în faţa sălii de şedinţă.

La ora 18.50 CCR a anunțat că a invalidat candidatura lui Călin Georgescu.

În sesizarea trimisă la CCR, Călin Georgescu reclamă faptul că, sub aspect procedural, la Biroul Electoral Central nu au fost respectate toate condiţiile legale cu privire la cvorumul de prezenţă, cel de vot şi procedura de desfăşurare a şedinţei.

Călin Georgescu mai afirmă că Biroul Electoral Central a încălcat "flagrant" legea prin hotărârea de respingere a candidaturii sale.

"În pofida celor înfăţişate şi încălcând în mod flagrant legea, BEC, prin decizia de respingere a înregistrării candidaturii mele, nu a verificat, în niciun fel, îndeplinirea cumulativă, pentru candidatura mea, a condiţiilor de formă şi de fond cerute de lege şi actele adoptate în baza acesteia din urmă, mărginindu-se să precizeze că 'nu poate da prevalenţă analizei aspectelor formale ale prezentei candidaturi, în detrimentul celor fundamentale tranşate deja de Curte", a afirtmat Călin Georgescu.

Biroul Electoral Central a invalidat, duminică seară, candidatura lui Călin Georgescu la prezidenţiale, fiind invocată decizia CCR din luna decembrie, prin care au fost anulate alegerile din primul tur.

"Biroul Electoral Central nu poate da prevalenţă analizei aspectelor formale ale prezentei candidaturi, în detrimentul celor fundamentale tranşate deja de Curte. De altfel, dacă Biroul Electoral Central nu ar analiza întreg contextul candidaturii, există riscul ca, în lipsa unei învestiri ulterioare a Curţii Constituţionale cu această verificare, o candidatură afectată de fundamentale carenţe să fie înregistrată şi să parcurgă întregul proces electoral, pentru ca, în final, Curtea Constituţională să fie pusă în situaţia infirmării rezultatelor sufragiului pentru lipsa manifestă, preexistentă depunerii candidaturii, a unei condiţii de înregistrare a acesteia", conform deciziei BEC.

Mai mult, spune BEC, candidatura lui Călin Georgescu nu întruneşte condiţiile de legalitate, întrucât acesta, "prin nerespectarea regulilor procedurii electorale, a încălcat însăşi obligaţia (...) de a apăra democraţia", care se întemeiază pe alegeri "corecte, integre şi imparţiale".