Un studiu clinic la care au luat parte peste 700 de pacienţi, pe parcursul a trei ani a arătat că un gram de omega-3 consumat zi de zi ar putea încetini îmbătrânirea biologică a oamenilor.
Rezultatele studiului au fost publicate luni în revista Nature Aging, dar autorii recunosc că cercetarea are o limitare importantă, respectiv că nu există încă un protocol ştiinţific stabilit care să măsoare îmbătrânirea biologică.
Autorii cercetării au folosit un test biochimic numit "ceas epigenetic" cu scopul de a analiza impactul consumului de omega-3 asupra îmbătrânirii.
Ce este ceasul epigenetic
Ceasul epigenetic este unul dintre cele mai folosite instrumente actuale pentru a măsura deteriorarea organismului. A fost descoperit în urmă cu 10 ani. Se bazează pe analiza modificărilor moleculare din genom pe care oamenii de ştiinţă le-au observat că sunt corelate cu îmbătrânirea în diferite organe.
La studiul descris în articolul din Nature Aging au luat parte 777 de persoane cu vârsta de peste 70 de ani din Elveţia. Toţi subiecţii aveau aceeași naționalitate, fapt ce reprezintă o altă limitare a studiului.
Beneficii în plus atunci când intră în rol și vitamina D
Timp de 3 ani, participanţii fie au consumat 2.000 de unităţi internaţionale de vitamina D pe zi, ori au luat 1 gram de omega-3 pe zi, ori au participat la un program de 30 de minute de exerciţii fizice la domiciliu, de trei ori pe săptămână, ori toate cele trei situații combinate.
După analize de sânge ulterioare, autorii au observat o încetinire moderată a îmbătrânirii biologice, cu până la patru luni, în cazul consumului de omega-3, în mai multe dintre modelele de ceas epigenetic pe care le-au folosit, indiferent de sexul, vârsta sau indicele de masă corporală al participanţilor.
În cazul în care administrarea de omega-3 era combinată cu vitamina D şi exerciţii fizice, beneficiile au fost și mai mari privind scăderea îmbătrânirii
Mai mult, autorii au constatat că aceste trei intervenţii combinate au avut cel mai mare impact cu privire la reducerea riscului de cancer şi a îmbunătăţirii stării generale de sănătate pe parcursul celor 3 ani.