Klaus Iohannis demisie. Cine preia funcția de președinte interimar

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale Augustin Zegrean a declarat, luni, pentru Agenția Națională de Presă Agerpres, după ce Klaus Iohannis a anunţat că va demisiona de la Palatul Cotroceni, că funcţia de interimar poate fi preluată de preşedintele Senatului sau de cel al Camerei Deputaţilor.

''Curtea Constituţională trebuie să constate vacanţa funcţiei şi să trimisă o scrisoare la Guvern şi la Parlament pentru a se stabili cine îndeplineşte funcţia de preşedinte interimar.

Constituţia spune că funcţia aceasta poate fi îndeplinită de către preşedintele Senatului sau preşedintele Camerei Deputaţilor, dar nu este o ordine obligatorie. Dacă preşedintele Senatului refuză, poate să fie preşedintele Camerei Deputaţilor'', a declarat Augustin Zegrean.

Fostul președinte al CCR a mai spus că preşedintele interimar are ca atribuţii ''cam tot ce face şeful ales al statului''.

''Din 12 (n.red. - februarie) postul se declară vacant şi intrăm în situaţia de interimat. Preşedintele interimar poate să facă cam tot ce face preşedintele. Sunt două, trei atribuţii pe care nu le poate îndeplini:

Nu poate dizolva Parlamentul şi nu poate trimite mesaje Parlamentului. Constituţia spune că în această situaţie din acea zi (depunerea demisiei - n.red.) încep să curgă trei luni în care Guvernul este obligat să organizez alegeri prezidenţiale.

Dar cum este deja stabilită data alegerilor prezidenţiale şi pică în aceste trei luni, cred că suntem în situaţia normală'', a declarat fostul preşedinte al CCR.

Klaus Iohannis şi-a anunţat, luni, demisia din funcţia de preşedinte al României. Iohannis a zis că va pleca de la Palatul Cotroceni pe 12 februarie.

Iohannis a notat că decizia vine în condițiile în care în Parlament s-a pus în mişcare, luni, procedura de suspendare a sa din funcţie.