Poliţia din Olanda a publicat primele imagini pe care le-au surprins camerele de supraveghere video din timpul jafului comis la Muzeul Drents din Assen.
În urma acestui incident hoţii au furat patru piese de tezaur care aparţin României, respectiv Coiful de Coţofeneşti, precum și trei brăţări dacice, scrie artdependence.com.
Ce se vede pe imagini
Pe imagini se poate vedea cum trei indivizi mascaţi sparg o uşă exterioară, apoi are loc o explozie. Toţi cei trei suspecţi aveau cagule pe față şi nu au putut fi identificaţi.
În acest moment nu este clar dacă mai mulți oameni au fost implicați în jaf. Spargerea s-a petrecut în noaptea de vineri spre sâmbătă, aproximativ în jurul orei locale 03:45.
Incidentul a dus la furtul coifului de aur de la Coţofeneşti şi a trei brăţări de aur care au fost descoperite la Sarmizegetusa Regia. Aceste obiecte sunt unice. Au fost împrumutate din România și sunt de o mare importanţă istorică, dar şi culturală.
VIDEO
Coiful este realizat din aur aproape pur. Este considerat o comoară naţională a României. Muzeul Drents a organizat expoziţia ''Dacia. Regatul aurului şi argintului'' în colaborare cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti.
''Ţările de Jos vor face tot posibilul pentru a recupera obiectele, pentru a depista autorii jafului şi pentru a se asigura că aceştia sunt aduşi în faţa justiţiei'', a spus ministrul olandez al Culturii, Eppo Bruins.
''Aceste obiecte istorice sunt de mare importanţă pentru România şi fac parte din patrimoniul său cultural'', a mai spus el.
Conform cotidianului De Telegraaf, analiza imaginilor surprinse de camerele video din muzeu, dar şi cercetarea suplimentară a mişcărilor suspecte ale unor vizitatori în sala în care erau afișate artefactele le-au oferit detectivilor olandezi o serie de informaţii interesante.
Detalii despre cum au acționat hoții
Totodată, se cunosc acum mai multe chestiuni despre deplasarea celor trei făptaşi, care au schimbat mașina folosită iniţial, pe care au incendiat-o, cu o alta.
Ulterior, şi-au schimbat hainele sub un viaduct al autostrăzii N33, în proximitate de Rolde. Poliţia olandeză crede că autorii jafului au fugit în Germania.
Poliţiştii din Ţările de Jos nu exclud posibilitatea ca infractori din România să fie implicaţi direct sau indirect în comiterea jafului.
Obiectele de mare valoare pot fi utilizate uneori ca mijloc de schimb de către infractori ori pentru a solicita o răscumpărare.
Mai mult de 50 de ponturi despre jaf. Ce face poliția olandeză
Poliţia olandeză a anunţat duminică după-amiază faptul că a primit mai mult de cincizeci de ponturi despre acest jaf, dar niciunul dintre acestea nu a dus la prinderea suspecților. Potrivit Poliţiei olandeze, toate ponturile sunt investigate cu atenţie deosebită.
Coiful de aur de la Coţofeneşti este datat în secolele V-IV î.Hr., iar cele trei brăţări dacice din aur de la Sarmizegetusa Regia sunt datate din a doua parte a secolului I î.Hr.. Acestea reprezintă unele dintre cele mai importante artefacte din patrimoniul naţional al României.