Cât a ajuns să coste asigurarea RCA în 2025. Cine beneficiază de reduceri de preț

În anul 2025, asigurarea RCA este în continure o cerință obligatorie pentru toți șoferii din România, dar prețurile acesteia s-au majorat considerabil, chiar și cu plafonarea tarifelor.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a hotărât majorarea tarifelor de referință. Șoferii trebuie să fie atenți la respectarea obligațiilor legale și la eventualele riscuri în situația în care nu au polița activă.

Ce este polița RCA

Polița RCA (Răspundere Civilă Auto) se referă la acoperirea daunele dintr-un un accident rutier. Prin urmare, aceasta protejează atât oamenii care au suferit pagube. Acoperă costurile pentru reparațiile mașinilor avariate, pentru tratamentele medicale necesare ori pentru alte bunuri deteriorate, însă și șoferii care sunt vinovați de accident.

Legea spune că ca toate mașinile care circulă pe drumurile publice din România trebuie să aibă asigurare RCA. Lipsa unei polițe valabile poate aduce amenzi și sancțiuni mari.

Ce sancțiuni riscă șoferii care nu au asigurare RCA?

Potrivit Legii nr. 132/2017, persoanele care nu dețin o poliță RCA valabilă pot risca o amendă între 1.000 și 2.000 RON, precum și reținerea certificatului de înmatriculare al vehiculului ori imobilizarea autovehiculului.

De asemenea, șoferii trebuie să aibă polița RCA la ei, ori în format fizic, ori în format electronic, pentru a o prezenta la un control al autorităților. Nerespectarea acestei obligații poate să ducă la aplicarea sancțiunilor precizat mai sus.

Cât costă asigurarea RCA

Prețurile pentru asigurările RCA s-au majorat considerabil în 2025, cu până la 30% față de anii precedenți. Tinerii sub 30 de ani sunt considerați mai riscanți în trafic. Astfel, ei plătesc cele mai mari tarife.

Totodată, autovehiclele cu motoare mai mari sunt mai scumpe pentru asigurările RCA. De asemenea, șoferii din zone cu risc mai mare de accidente, precum Ilfov și București, vor avea de plătit mai mult față de cei din județele cu un risc mai mic de accidente.

Un aspect care contează este istoricul de daune al șoferului. De reținut este că cei care nu au fost implicați în accidente beneficiază de reduceri.