Anul acesta, ceasurile vor fi date înapoi cu o oră în noaptea de sâmbătă, 29 martie 2025. În urma schimbării, ora 3:00 va deveni ora 4:00.
Odată cu solstițiul de iarnă, din data de 21 decembrie, durata nopților începe să se micșoreze, în timp ce durata zilelelor crește continuu, până pe data de 21 iunie, când are loc solstițiul de vară.
În primăvara noului an, în luna martie 2025, se schimbă și ora. Prin urmare, urmează să dăm ceasurile înainte și să trecem la ora de vară 2025.
Cum ne poate afecta somnul trecerea la ora de vară 2025
“Trecerea la ora de vară poate fi mai dificilă decât trecerea la ora de iarnă, pentru că apare privarea de somn de o oră. Asta poate cauza oboseală, dificultăți de concentrare și dificultăți în a ne trezi dimineața pentru a începe programul obișnuit.
În situația în care vă este greu să vă adaptați la schimbarea de oră, încercați să mergeți la culcare cu câte 10 minute mai devreme, progresiv, în săptămâna de dinaintea schimbării de oră.
De asemenea, încercați să aveți un somn cât mai sănătos, respectând regulile de igienă și rutină. Totodată, recomand să schimbați ora ceasurilor pe care le folosiți (cele care nu se ajustează automat), în seara de dinaintea apariției acestei schimbari de oră”, a spus pentru Digi24 Răzvan Lungu, medic specialist pneumolog, atestat în somnologie.