Controale ANPC la Bucur Obor. Nereguli grave! Tu știi ce cumperi?

25 dintre aceştia au fost invitaţi la sediile comisariatelor pentru a clarifica situaţia documentaţiei, în timp ce 38,56 grame de obiecte din metal preţios au fost reţinute pentru verificări.

"ANPC a desfăşurat în data de 5 martie 2025 o serie de controale operative la operatorii economici care comercializează metale şi pietre preţioase în Centrul Comercial Bucur Obor Bucureşti.

Aceste controale au fost dispuse de către preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) Cristian Popescu Piedone, ca urmare a preocupării constante pentru protejarea drepturilor consumatorilor şi asigurarea respectării reglementărilor legale în domeniu.

În cadrul acţiunii, au fost verificate 28 de unităţi economice, iar 25 dintre acestea au fost invitate să se prezinte la sediile comisariatelor sectoriale pentru a clarifica situaţia documentaţiei şi a conformităţii produselor comercializate. De asemenea, au fost întocmite 3 procese verbale de constatare", se arată într-un comunicat al ANPC.

Scopul acţiunii a fost verificarea respectării reglementărilor legale privind: informarea corectă a consumatorilor privind compoziţia metalului din bijuterii;

comercializarea obiectelor cu etichetare clară şi completă, incluzând informaţii despre provenienţă, preţul corect şi gramajul produselor; respectarea normelor de evidenţă a operaţiunilor cu metale preţioase; verificarea documentelor de provenienţă şi a certificatelor de garanţie; verificarea corectitudinii măsurătorilor utilizând balanţele de cântărire.

În urma controalelor efectuate au fost identificate deficienţe la unii dintre operatorii economici precum: lipsa informării corespunzătoare a consumatorilor privind compoziţia metalului din bijuterii;

comercializarea unor produse din metale preţioase cu etichetare neclară, inclusiv brăţări de aur vândute fără indicarea corectă a compoziţiei şi gramajului metalului;

lipsa documentelor de provenienţă şi a certificatelor de garanţie pentru unele produse; lipsa unei evidenţe stricte a operaţiunilor cu metale preţioase; expunerea unor produse fără marcaje clare privind ţara de origine şi certificarea metalului.

La finalizarea controalelor, comisarii ANPC au transmis către 25 de operatori economici să se prezinte la sediile comisariatelor pentru a clarifica situaţia documentaţiei, au sigilat şi predat către Direcţia Managementul Proiectelor şi Produse de Protecţie a Consumatorilor (DMPPPK) cinci obiecte din metale preţioase pentru expertizare, au fost reţinute de la operatori 38,56 grame de obiecte din metal preţios pentru verificări suplimentare, urmând a fi păstrate în custodie până la prezentarea documentaţiei corespunzătoare şi au dispus verificarea metrologică a balanţelor utilizate pentru măsurători în unităţi.

Operatorii economici verificaţi sunt obligaţi să prezinte documentele solicitate în termenele stabilite pentru clarificarea legalităţii activităţilor desfăşurate şi să respecte reglementările privind informarea consumatorilor, etichetarea corectă a produselor şi evidenţa operatiunilor cu metale preţioase, în scopul protejării drepturilor consumatorilor şi asigurării transparenţei pe piaţă.