Mai multe apeluri au fost lansate către români ca în perioada 10-16 februarie să boicoteze supermarketurile şi să îşi facă cumpărăturile din pieţe şi magazine locale, căutând produse românești pe bune.
Această formă de protest, conform organizatorilor, are ca scop și reducerea prețurilor exagerate din supermarketuri, fiind aproape la același nivel ca în alte țări din Vestul Uniunii Europene, chiar dacă acolo salariile sunt mult mai mari decât ale românilor.
Protestatarii mai susțin că marile lanțuri de supermarketuri declară profit zero și obstrucționează producătorii români în a-și desface marfa la rafturi.
Reacţiile nu au întârziat să apară. Producători români ale căror produse se găsesc pe rafturile supermarketurilor afirmă că ar trebui să se informeze și să cumpere produse autohtone din marile magazine. Discuția survine și despre ce înseamnă produs românesc?
Protestatarii spun că adevăratul produs românesc este cel care are originea ingredientelor din România, nu din import, iar procesarea unui aliment în România, cu ingrediente de import, nu înseamnă că este autentic românesc!
Reporterii NewsGram au luat la pas supermarketurile în această dimineață și au surprins câteva fotografii. Am putea spune că funcționează boicotul, dar trebuie să ținem cont și că este o zi de luni, în care oamenii nu se înghesuie la magazine.
POZE exclusive NewsGram
Amintim că îndemnurile de boicot sunt un val de proteste pornit cu succes în Croația, extins apoi și la alte țări din Balcani.
Comercianții din Croația, după doar o zi de boicot, au raportat șocați că le-au scăzut vânzările cu peste 50%.
De asemenea, un lanț comercial din Croația a anunțat reduceri pentru a contracara boicotul. Această metodă, a folosirii reducerilor, a fost anunțată în România și de Carrefour.