Atenție, nu cumpăra acest tip de cașcaval dacă observi pe etichetă următorul aditiv controversat!

În multe supermarketuri, inclusiv Lidl și Kaufland, se găsesc anumite sortimente de cașcaval ce conțin ingrediente controversate, care îmbunătățesc aspectul produsului ori să scadă costurile de producție, pe spatele sănătății clientului.

Care este ingredientul controversat - toxic

Printre aceste ingrediente, care ar trebui să ridice semne de întrebare este colorantul artificial – caroteni (E160a).

Acest aditiv este utilizat pentru a da produsului o culoare mai galbenă, astfel imitând aspectul unui cașcaval maturat natural.

Chiar dacă este un colorant considerat sigur în cantități mici, prezența sa într-un produs care ar trebui să fie făcut doar Cașcavalul ar trebui făcut doar din lapte, cheag și sare, nu cu tot felul de ingrediente controversate, care pun în pericol sănătatea oamenilor.

Produse cu etichete înșelătoare

Președintele Asociației Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL), Dorin Cojocaru, a tras un semnal de alarmă că numeroase produse etichetate drept „cașcaval Gouda” nu respectă rețeta originală.

Gouda autentică, făcută în Olanda, conține doar lapte de vacă pasteurizat, dar în România, anumite variante disponibile pe rafturi au coloranți artificiali și alți aditivi toxici.

Totodată, unele tipuri de cașcaval de pe piață pot avea în compoziție grăsimi vegetale.

Cum alegem un cașcaval de calitate?

Citește cu atenție eticheta. Un cașcaval autentic ar trebui să aibă în compoziție doar lapte, cheag și sare.

Evită produsele cu coloranți artificiali (E160a, E102 etc.). Asta indică faptul că produsul este procesat și nu maturat natural.

Ferește-te de grăsimile vegetale! Un cașcaval natural trebuie să conțină doar grăsimi lactate.

Verifică țara de origine deoarece multe produse sunt importate din Cehia, Polonia, Slovacia sau Ungaria și sunt suspecte din punct de vedere al calității, avertizează specialiștii.

Caută certificări și produse românești, respectiv cașcavalurile produse local, cu mențiunea „Fabricat în România”. Acestea au o șansă mai mare de a fi autentice, însă și aici trebuie să investighezi, să fii atent la detalii pentru a nu avea surprize neplăcute.