Un nou studiu evidențiază ce trebuie să facem pentru a scădea riscurile bolii Alzheimer.
Menţinerea unei vieţi active, mai ales după vârsta de 50 de ani, face o serie de schimbări la nivelul creierului ce pot reduce riscul de demenţă. Este concluzia unui nou studiu publicat în revista Brain Communications.
Ce se întâmplă atunci când...
Cercetătorii subliniază că exerciţiile fizice pot menţine volumul unei regiuni a creierului implicată în gândire, precum şi în memorie.
În consecință, persoanele care au dus o viaţă activă fizic sunt expuse unui risc mai mic de a avea un declin cognitiv după o anumită vârstă, chiar dacă prezintă markerii consideraţi pentru maladia Alzheimer, aşa cum sunt acumulările de proteine amiloide din creier.
Cum au analizat datele
În cadrul noului studiu, cercetătorii au analizat datele obţinute în cadrul Insight46, un studiu preliminar realizat în cadrul Anchetei Naţionale pentru Sănătate şi Dezvoltare din Marea Britanie, pe un eşantion de 5.362 de persoane din Anglia, Scoţia şi Ţara Galilor, ce au fost evaluate pe întreaga perioadă a vieţii. Toate persoanele din eşantion s-au născut în interval de o săptămână, în martie 1946.
Un număr de 468 de persoane, în vârstă de 70 de ani la vremea realizării studiului, au fost fost incluse în analiză,
"Atunci când ne gândim la modificări ale creierului, unul dintre indicii cei mai importanţi cu privire la volumul creierului este vârsta. Aşa se explică de ce am analizat datele unor persoane care s-au născut în aceeaşi săptămână", a spus Dr. Sarah-Naomi James, de la Centrul pentru studierea demenţei din cadrul University College London (UCL)
Echipa de cercetători a colectat informaţii cu privire la frecvenţa cu care fiecare persoană lua parte la activităţi fizice, precum plimbarea, înotul, jocul de cricket, rugby sau fotbal de-a lungul a 3 decenii, înainte şi după ce a împlinit vârsta de 50 de ani.
Ulterior, au fost analizate testele imagistice ale creierului făcute când participanţii au ajuns la vârsta de 70 de ani.
Concluzia cercetării
Concluzia cercetării este că exerciţiile fizice practicate de-a lungul vieţii "sunt asociate unei mai bune funcţii cognitive la vârsta de 70 de ani, chiar şi la subiecţii care prezintă markerii timpurii ai maladiei Alzheimer", cu beneficii mai accentuate în cazul femeilor.
"Este o regiune foarte importantă a creierului şi noi arătăm că este de fapt mai mare. Noi spunem că este vorba despre menţinerea acestei regiuni a creierului care de obicei începe să înregistreze pierderi în volum şi unde se manifestă primele semne de demenţă", a adăugat Dr. James.
Dacă studiile viitoare ar putea să ofere mai multe date cu privire la "mecanismele activităţii fizice ca potenţiale intervenţii împotriva acestei maladii", studiul nostru "încearcă să ofere nişte răspunsuri la întrebările cum? şi de ce?", a mai susţinut ea.
"De ce sunt exerciţiile fizice bune pentru noi? Are sens la nivel intuitiv, dar de fapt nu ştim foarte multe despre mecanismele implicate, despre ce factori pozitivi sunt favorizaţi de activitatea fizică", a mai spus ea.